Search
Close this search box.

De 5 beste SEO-tools om zelf organisch verkeer te genereren in 2023

Geschreven door Alexander Kemperman – 15/02/2023

Zoekmachineoptimalisatie (SEO) is cruciaal voor de online aanwezigheid van elke website. Met zoveel concurrentie op het internet is het belangrijk om hoog te scoren in zoekresultaten en meer verkeer naar uw website te trekken. Als u uw SEO zelf wilt beheren, is het gebruik van de juiste tools essentieel. Er zijn talloze tools beschikbaar, maar het kan moeilijk zijn om te bepalen welke het beste bij uw behoeften past. Daarom hebben we de top 10 beste SEO-tools samengesteld die geschikt zijn voor iedereen die zijn eigen SEO wil beheren.

In dit artikel behandelen we diverse SEO-tools die u helpen om uw website verder te optimaliseren. Dit omvat onder andere tools voor keyword research, on-page en off-page optimalisatie, linkbuilding en technische SEO. Bovendien hebben we ook gekeken naar welke SEO-tools beschikken over een affiliate programma, zodat u als gebruiker hier mogelijk extra voordeel uit kunt halen.

Of u nu een blogger, ondernemer of website-eigenaar bent, deze SEO-tools kunnen u helpen om uw online zichtbaarheid te vergroten. Met deze tools kunt u zelf aan de slag met uw SEO, zonder de hulp van een extern bureau. Door deze tools slim in te zetten, kunt u zelf uw zoekmachineoptimalisatie verbeteren en meer bezoekers naar uw website trekken.

Wat is SEO? (in het kort)

SEO staat voor Search Engine Optimization, wat betekent zoekmachineoptimalisatie in het Nederlands. Het is een belangrijke techniek om de online aanwezigheid van een website te verbeteren en meer verkeer naar de site te genereren. Dit wordt gedaan door de website zodanig te optimaliseren dat deze hoger scoort in de zoekresultaten van zoekmachines zoals Google. Het optimaliseren van een website omvat verschillende factoren, zoals de keuze van relevante zoekwoorden, het creëren van hoogwaardige content en het verbeteren van de technische prestaties van de site. Door SEO toe te passen, kunnen websites hun zichtbaarheid in de zoekresultaten verhogen en meer potentiële klanten aantrekken.

Hoe werken SEO-tools en hoe kunnen ze helpen?

SEO kan op vele verschillende manieren worden gedaan. Grote ondernemingen hebben mogelijk een heel team – en aanzienlijke uitgaven – dat zich richt op SEO en digitale marketing. Maar dat betekent niet dat u geen voordeel kunt halen uit SEO zonder een toegewijde professional en een gigantisch budget.

Een manier om dit te doen is door gebruik te maken van een van de vele tools op de markt om het gemakkelijker te maken om te begrijpen hoe u uw content hoger in de zoekresultaten kunt laten ranken.

SEO-tools zijn verkrijgbaar in verschillende pakketten, maar ze zijn allemaal gebouwd om gegevens uit bestaande zoekresultaten te verwerken en deze om te zetten in inzichten die u kunnen helpen uw content te optimaliseren voor uw gekozen zoekwoorden. Dat omvat:

  • Het tonen van geaggregeerde gegevens – zoals maandelijkse zoekvolume (MSV) en zoekwoordmoeilijkheid (KD) – over individuele zoekwoorden die kunnen helpen om uw inspanningen te prioriteren.
  • Het crawlen van de backend van uw website en het markeren van technische problemen die uw kansen op ranking kunnen schaden.
  • Het verzamelen van details over voor welke zoekwoorden uw site rangschikt, de pagina waarop deze rangschikt en de positie waarop deze in de huidige zoekmachine-resultatenpagina (SERP) rangschikt, plus het bijhouden van die ranglijsten in de loop van de tijd.
  • Het analyseren van de content die al rangschikt voor een bepaald zoekwoord – uw concurrentie, in wezen – en het tonen van de domeinautoriteit, backlink-profiel en meer van elke website.
  • Het bieden van suggesties voor on-page optimalisatie, zoals welke gerelateerde termen moeten worden opgenomen, hoe lang uw content moet zijn, welke onderwerpen moeten worden behandeld en meer.
  • Het controleren en beoordelen van content terwijl u deze maakt.

Top 5 beste SEO tools voor 2023

1. SEMrush

Niveau: Gevorderd tot gevorderd

Prijs: Vanaf $119,95/maand

Best voor: All-in-one SEO functies

Semrush is een van de duurdere opties, maar het is ook een van de beste tools om uw SEO-strategie te verbeteren. U kunt vrijwel alles doen met de tool – het is geweldig voor off-page SEO, zoals backlink-analyse en het vinden van gebroken links, als een verkennende zoekwoordonderzoek tool voor gerelateerde zoekwoorden, rank checker, tracking tool en een oplossing voor het rapporteren over SEO-metrics.

2. Ahrefs

Niveau: Gevorderd

Prijs: Veel tools zijn gratis beschikbaar in beperkte capaciteit; betaalde plannen beginnen bij $99/maand

Best voor: Diepgaande SEO-data en -analyse

Ahrefs is nog een SEO-analysetool die super diepgaande gegevens biedt. Het bedrijf biedt een aantal gratis SEO-tools als onderdeel van hun gratis Webmaster Tools-product. Er is een Backlink Checker, Keyword Generator om u te helpen bij het vinden van zoekwoordideeën (inclusief voor zoekmachines anders dan Google, zoals Amazon, YouTube en Bing) en Website Checker om technische SEO-problemen te diagnosticeren, zoals paginasnelheid, ontbrekende meta-omschrijvingen, problemen met uw XML-sitemap en meer.

3. Moz

Niveau: Beginner tot gevorderd

Prijs: Het gratis plan omvat maximaal 10 zoekopdrachten per maand; Moz Pro-abonnementen beginnen bij $99/maand

Best voor: Prioriteit geven aan uw zoekwoordstrategie

Moz is een van onze topkeuzes voor beginners die een alles-in-één tool willen. Terwijl SEO-software zoals Ahrefs en Semrush een steilere leercurve hebben, is Moz gebouwd om SEO te vereenvoudigen. Het bevat veel van dezelfde functies en statistieken als meer diepgaande tools, evenals statistieken (zoals de “Prioriteit” score) die zijn ontworpen om die gegevens gemakkelijker verteerbaar te maken voor degenen die geen SEO-experts zijn.

4. Surfer SEO

Niveau: Alle niveaus

Prijs: Begint bij $49/maand

Best voor: Contentoptimalisatie met behulp van kunstmatige intelligentie (AI)

Surfer SEO is een SEO-software gericht op content die zoekgegevens combineert met AI om u te helpen content te maken die hoog scoort. De tool bevat functies om met behulp van AI content-overzichten te maken, een site-audit van uw content uit te voeren en content te optimaliseren terwijl u schrijft. Bovendien is de Keyword Surfer Google Chrome-extensie gratis beschikbaar. De browserextensie biedt een lichte manier om SEO-statistieken en zoekwoord-suggesties in één oogopslag te zien, zonder Google’s zoekresultaten te verlaten.

5. SE Ranking

Niveau: Alle niveaus

Prijs: Begint bij $49/maand

Best voor: SEO en pay-per-click (PPC) in één tool

SE Ranking is nog een alles-in-één tool met toegankelijke functies voor real-time tracking van zowel SEO als PPC (inclusief statistieken zoals CPC), concurrentieanalyse en onderzoek naar specifieke zoekwoorden en zoektermen. De app biedt zelfs een social media management tool, als je daar ook naar op zoek bent. Bovendien is de prijs van SE Ranking toegankelijk, zelfs voor de meest krappe kleine bedrijven.

Laatste SEO gedachten

Voordat je een SEO-tool kiest en er meteen induikt, moet je nadenken over de middelen die je kunt toewijden aan je SEO-inspanningen. Dit is geen marketingstrategie waarbij je het instelt en vervolgens vergeet, omdat het zoeklandschap voortdurend verandert en Google niet altijd aangeeft wanneer het algoritme verandert. Dat betekent dat je voortdurend je zoekwoordposities moet controleren en proactief moet nadenken over manieren om je inhoud fris en geoptimaliseerd te houden.

Nog een ding om in gedachten te houden: kwalitatieve inhoud is belangrijk, zelfs als het geen directe invloed heeft op zoekrankings. Elk inhoudsitem dat in zoekopdrachten wordt weergegeven, dient als een voordeur naar jouw bedrijf. Let daarom op de details en de gebruikerservaring die je biedt aan deze bezoekers, inclusief elementen zoals visueel ontwerp.

Onderwerpen

De 5 beste SEO-tools om zelf organisch verkeer te genereren in 2023

Geschreven door Alexander Kemperman – 15/02/2023